Duminica la pranz. Mergem sa ne plimbam, sa mai aflam cate ceva despre locurile pe unde ne perindam.
La 20 min de Munchen cu S-Bahn-ul (o combinatie intre metrou si tren), in una din suburbiile acestui cunoscut oras se afla ramasitele primului lagar de concentrare nazist.
“Munca te innobileaza” spune un proverb romanesc, insa”Arbeit macht frei” scris pe portile de fier ale unui lagar de concetrare te zguduie, incercand sa-ti inchipui ce ar fi putut sa insemne munca intr-un astfel de loc.
Prima impresie a fost de inchisoare, din cauza gardurilor si a portii, mai apoi parca intrasem intr-un fost C.A.P., se vedeau parca urmele halelor unde odinioara erau crescute animalele.
La Dachau a fost primul lagar de concetrare de pe teritoriul Germaniei, deschis in 1933 in locul unei foste fabrici de munitie. A fost un model pentru toate celelalte lagare de concentrare (organizarea in spatiu, cladirile, dar si organizarea ierarhica), iar cel care l-a proiectat avea sa devina comandat peste toate lagarele de concetrare. Prizonierii de la Dachau au fost obligati sa munceasca la ridicarea altor lagare de concetrare. Initial a fost creat pentru detinutii politici: comunisti, social liberali (oponenti ai partidului Nazional Socialist – Nazi), rapid au fost adusi evrei, homosexuali, tigani, martori ai lui Iehova, preoti, emigranti. In 12 ani au fost inregistrati peste 200.000 de oameni din peste 30 de tari.
Un alt an de reper in istoria acestui loc este 1938, special prin Noaptea de cristal, 9 spre 10 noiembrie, denumita in multe feluri, dar insemnand acelasi lucru – un atac violent asupra evreilor, parte din fenomenul Pogrom - care a adus la Dachau nu mai putin de 10.000 de evrei. De altfel incepand cu 1938, forta atacurilor naziste s-a rasfrant asupra originii detinutilor, din aceasta perioada numarul cel mai mare era detinut de polonezi si apoi de sovietici.
Am intrat in muzeul creat la intrare, in locul ce odiniora era spatiu probabil locuit de ofiterii SS, ce are in fata un monument ridicat in memoria tuturor celor care au calcat ne-voit pragul acestui lagar. Ca sa afli istoria locului, dar si contextul istorico-politic in care s-au intamplat toate, petreci in muzeu mai mult de 1 ora. Este un spatiu care prezinta istoria prin imagini, texte, inregistrari, grafice, harti, dar cel mai interesant este faptul ca pare sa transmita transparent realitatea anilor ’30-’40. Ne-a placut locul pentru ca nu este doar in memoria evreilor, ci a tuturor care au trecut pe acolo. Informatii care pot fi gasite si prin alte surse, doar ca sunt adunate sub acelasi acoperis: cum a ajuns puterea in mana partidului Nazional Socialist, care a fost situatia economica a momentului, istoria lagarului, momente din “viata” oamenilor care au fost considerati “out of the rule” in acea perioada, cum “traiau”, munceau sau mureau oamenii acolo, cine sunt de fapt cei care au populat acel spatiu restrans timp de 12 ani, perioada de declin a lagarului.
Am iesit. In fata noastra erau 2 hali, una este deschisa, cealalata este pe post de depozit. Am intrat. Era una din halile in care dormeau, mancau sau se spalau detinutii. Erau paturi din lemn, suprapuse, pe 3 nivele, erau sute de paturi (!!!!) “suficient” de spatioase dupa cateva luni petrecute acolo. Au ramas doar doua cladiri, pe post de muzeu, celelalte au fost daramate, spatiul ramas (urmele “fundatiilor”) arata ca niste morminte mai lungi. Aleea dintre ele duce catre un monument ridicat in memoria evreilor care au murit in acest lagar.
200.000 de oameni au fost inchisi in acest lagar si alte milioane insumate in celelalte lagare naziste. Vin cu intrebarea: Ce a dus la dominarea atator oameni? Educatia? Ignoranta? Foamea? Statutul social? Prostia? Oare acum am putea inchide ochii sa ne lasam calcati in picioare, sa lasam sa ne fie distruse vietile?
Imi doresc sa nu se creeze un context in care sa fim pusi la incercare…
Cate se pot intampla in 12 ani!
Reich-ul German // Lagarul de concetrare de la Dachau
1933 Adolf Hitler devine Cancelar al Reich-ului: infiintarea dictaturii national socialiste //Deschiderea unui lagar de concetrare la Dachau pentru detinutii politici (22 Martie 1933)
1934 “Roehm Putsch ” – ridicarea SS //Uciderea a 21 de membri ai Partidului Muncitorilor National Socialisti (NSDAP) si a oponentilor politici care au fost arestati pe parcursul “Roehm Putsch”
1935 Legile de la Nuremberg de institutionalizare a discriminarii rasiale//Noi grupuri de detinuti sunt trimisi in lagar: Martori ai lui Jehova, homosexuali, emigranti
1936 Heinrich Himmler devine seful politiei germane: inceperea construirii sistemului de lagare de concentrare// Teroarea se intensifica in lagar.
1937 Pe parcursul arestarilor in masa mii de oameni sunt luati in “custodie preventiva” si trimisi in lagare de concetrare//Crearea unui nou lagar cu o capacitate de 6000 de prizonieri.
1938 Anexarea Austriei si a tinuturilor din sud. Pogromul din noiembrie (Reichskristallnacht)//Oponenti politici din noile tinuturi anexate sunt deportati spre lagar la fel ca si 11.000 evrei germani si austrieci (noiembrie)
1939 Atacul asupra Poloniei: inceperea celui de-al doilea razboi mondial //Deportarea a sute de tigani (Sinti si Roma) in lagarul de la Dachau
1940 Razboiul se opreste in vest prin capitularea Frantei // Peste 13.000 de prizonieri sunt trimisi din Polonia
1941 Atacul asupra Uniunii Sovietice // Incepe uciderea in masa a peste 4.000 de prizonieri de razboi sovietici
1942 – // “Transporturile invalide” – mai mult de 2.500 de prizonieri sunt gazati
1943 “Razboiul Total” – forta de munca este directionata sa asigure “Victoria finala” // Crearea a 150 de filiale ale lagarului in care prizonierii muncesc pentru industria de armament
1944 Alianta de vest debarca in Normandia , trupele rusesti ajung la granita de est a Germaniei //10.000 de evrei sunt ucisi “prin munca” in lagarele din imprejurimi. La sfarsitul lui 1944, peste 63.000 de prizonieri sunt in lagarul de concentrare de la Dachau si in cele din imprejurim: Conditiile mizerabile de trai duc la o epidemie de tifos.
1945 Predarea neconditionata (8 Mai 1945), ocuparea si divizarea Germaniei // Mii de detinuti au murit de febra tifoida. Fondarea Comsiei Internationale a detinutilor (CID). Eliberarea lagarului cu ajutorul trupelor americane (29 aprilie1945)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Aici click daca ai de comentat